Nederlandstalige stukken

Aalbers Antiek en Brocante.                                                                                                         Uitgeverij Vink nummer 28790

Door Evelien Evers

Blijspel in drie bedrijven. 5 vrouwen en 5 mannen, met een kleine aanpassing kan Teun, Pleun worden. Dan 6 vrouwen en 4 mannen.

Voorwoord.

 

Er gebeurt altijd wat in de Antiek en Brocante winkel van Alfons en Trudie Aalbers. Koopjesjagers, eerlijke en minder eerlijke personen passeren de revue. Mensen die wat te koop aanbieden of zichzelf in de aanbieding doen. Familieleden die “problemen” komen bespreken en ruzies uitvechten. Met sommige leden van de familie is het slecht kersen eten. Ze zijn er over uit om zich te verrijken over andermans rug, ten koste van alles en iedereen. Het spreekwoord zegt: “Met de familie is het goed wandelen maar slecht handelen”, maar met sommigen leden van de familie is wandelen nog niet aan te raden.

 

Alfons Aalbers: ’n Beste man, wel ’n handelaar, maar niet een van ’t slechtste soort. Soms een opgewonden standje. Heeft er plezier in om ’n ander op de kast te jagen, vooral Mevrouw Benink, want die hapt zo lekker. Netjes gekleed, daar zorgt zijn vrouw wel voor!

Trudie Aalbers: Vrouw van Alfons. Heeft een beetje verbeelding. Maar ze is niet verkeerd. Is meer van de administratie als van de handel. Is als ’n madammeke gekleed. Ze geeft veel geld uit aan “persoonlijke verzorging”.

Bep van der Steen: Zus van Alfons. Heeft als bijnaam, “Bep de Heb” is ’n hysterisch mens. Voelt zich altijd tekort gedaan. Houdt er ’n hele rare denkwijze op na. Probeert altijd haar man naar voren te schuiven als ze haar zin niet krijgt. Klassiek gekleed, naar de truttige kant.

Jozef van der Steen: Man van Bep. Alles behalve eerlijk. Heel onsympathiek, maar is te dom om echt  gevaarlijk te zijn. Net als Bep ’n beetje ouderwets gekleed. Terlenka broek en ’n spencer.

Wendy Bongers: Jongere zus van Alfons. Is ’n best mens. Net als Alfons gevoel voor humor. Probeert alles wat krom is recht te buigen. Tot dat ze er genoeg van heeft, dan zie je de andere Wendy. Vlot en modern gekleed.

René Bongers: Man van Wendy. Beetje ’n sulletje. Niet wat je noemt het grote licht. Noemt zichzelf altijd bij de voornaam.

Mevrouw Benink: ’n Klant die meent dat ze altijd wat bijzonders heeft opgescharreld. Wil overal de hoofdprijs voor hebben. Als ze iets wil kopen wil ze geen geld kwijt. Is ’n beetje ’n opgewonden standje, kan heel koppig worden.

Herbert de Groot: Ook ’n klant. ’n Koopjesjager, komt geregeld om te zien of er nog wat van zijn gading is binnen gekomen. ’n Onverzorgd uiterlijk.  Praat heel zeker, ’n beetje traag. Hij heeft ’n stopwoordje en dat is, “zeg maar”.  

Josje Klein Penning: Klant. Wordt in de volksmond “Tante Brocante” genoemd en kleedt zich ook zo. ’n vrouw op leeftijd. Echt ’n type van, “dat moet vroeger iets geweest zijn”, maar wat is de vraag. Zit regelmatig in financiële nood. Praat hoog Haalemmerdijks en heeft ’n heel apart loopje, ze huppelt ’n beetje.

Teun van der Schot: Accountant van Bep en Jozef, ’n Irritant mannetje. Geeft ’n ander niet de kans om uit te praten. Strak in  ’t pak met ’n vlinderstrikje voor.  

’t Decor stelt ’n gezellig rommelwinkeltje voor. Lekker vol met meubels en andere “brocante” Er is ’n soort balie met daarop ’n oude kassa en ’n vitrine voor sieraden. Daar achter is ’n deur die naar het magazijn en privé gaat. Er staat ’n eethoek, die voor allerlei doeleinden wordt gebruikt. Daar wordt de krant gelezen en staat ’n laptop en het dient als koffiecorner. Dan kun je ook nog wat doen en tegelijk de boel een beetje in de gaten houden. Naast de winkeldeur zit ’n raam, zodat je iedereen binnen kunt zien komen.

 

 

Een eenakter voor senioren.

Zeven personages. Vijf vrouwen twee mannen

Het speelt zich af in een wat verouderd appartementencomplex, dat opgezet is voor ouderen, maar nu door gebrek aan belangstelling ook door enkele jongeren wordt bewoond. Dat leidt van tijd tot tijd tot schermutselingen. Niet iedereen is even flexibel. De meeste ouderen vinden, het is goed en dat hebben wij altijd zo gedaan.

’t Decor is de conversatie/recreatiezaal van het appartementencomplex. ’t Heeft een deur. Er is ook een raam. Deze ruimte wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Bewoners kunnen er gezamenlijk koffie drinken, ’n kaartje leggen of ’n feestje geven. Er staan een stuk of wat tafeltjes en stoelen. In te richten naar de grootte van het toneel. Er is een hoek waar ze koffie kunnen pakken. Daar staan ook kopjes en glazen. Er staat ook ’n kistje waar het geld in moet. Door de sterke sociale controle gaat dat bijna nooit mis. Bij dit stuk is een toneel of coulissen niet noodzakelijk. Het kan gespeeld worden met minimale middelen.

 

 

Voorwoord:

De bewoners van “de Zon” wonen al een hele poos samen in ’t appartementencomplex. De sfeer onderling is niet altijd om over naar huis te schrijven. Omdat ze elkaar behoorlijk op de lip zitten en zo langzaam maar zeker te veel van elkaar weten kunnen ze van ’n mug ’n olifant maken. Er is ook behoorlijk wat ergernis over ’t feit dat in de appartementen die leeg komen te staan jongeren worden gehuisvest. Dat vroeger alles veel beter was hoor je dan ook geregeld. Zo gauw er sprake is van sloop breekt er paniek uit onder de senioren.

 

Tiny van Luttenberg: Bewoonster. Een zeurpiet, die alles beter weet. Voelt zich veel meer dan de rest. Is hooghartig en heel heeft heel veel make-up op. Chic gekleed.

Thea Janssen: Bewoonster. Waait zo’n beetje met alle winden mee. Karakterloos figuur. Valt wat kleding betreft zeker niet op, wat je noemt ’n grijze muis.

Wim Wevers: Bewoner. Kan niet zo goed tegen een geintje, is nogal snel op zijn teentjes getrapt

Marjan van der Berg: Bewoonster. Als zij wat zegt hoef je niet na te vragen. Zit meestal te breien. Heeft haar vaste plekje voor het raam en is ook niet blij als daar een ander gaat zitten.

Frans Driessen: Bewoner, Ziet het leven wel van de zonnige kant.

Imca Driessen: De vrouw van Frans, is ’n beetje somber en negatief ingesteld.

Ellen ten Paske: ’n oudere, jonge bewoonster. Is (bijna)altijd goedgemutst.

Stem 1 en stem 2: telefoonstemmen aan het einde van het stuk

‘t Is “Bingo”op de camping.              Bestelnummer 28313 Uitgeverij Vink Alkmaar

‘n Blijspel in drie bedrijven door Evelien Evers. Avondvullend

Ook met wat aanpassingen geschikt te maken als openluchtspel

Vijf vrouwen en drie mannen en ’n cavia. (met een kleine aanpassing kan het ook met drie vrouwen en vijf mannen gespeeld worden. Gemma wordt dan Gerhard en Hetty, Henk-Jan)

Een komisch blijspel met ’n verrassend decor. (de zijwanden worden omgetoverd tot twee stacaravans) Jos gaat tegen wil en dank mee naar de camping. Hij vindt het geen kamperen maar kramperen. Dat laat hij dan ook goed merken. Hij moppert op alles en iedereen. Het is hem helemaal niets waard, hij had liever in een hotel gezeten. Ook de buren vindt hij drie keer niks. Ze lijken wel niet goed wijs. Wie neemt er nu ’n cavia mee op vakantie? Die krijgt achteraf nog ’n lang staartje. Het bezoek wordt ook al niet op prijs gesteld. Het is nu eenmaal zo: “Wat je zaait dat zul je oogsten” en dat doet Jos dan ook!   

 

Decor: De beide zijwanden van de coulissen worden omgetoverd tot twee heuse stacaravans. Met allebei ‘n deur en ‘n raam. Jos zijn caravan heeft ’n klapraam. De achterwand wordt ‘n groenstrook. Er is een afscheiding tussen de tuintjes. Aan de achterkant wat hoger en op niets uitlopend. Aan beide kanten staat eenvoudig tuin meubilair. Aan de kant van Hetty en Gemma ligt ’n gezellig tafelkleedje op de tafel en staat ’n rode bloempot met ’n plantje er in. Achter beide caravans is een looppad de ene naar links de andere naar rechts. Verder naar eigen inzicht.

“Baakman & Baakman” Bestelnummer 27118/A 3468 Uitgeverij Vink Alkmaar. Avondvullend stuk.

 

’n Blijspel in drie bedrijven: 5 Vrouwen en 5 mannen. Door een kleine aanpassing in de tekst kunnen Oscar en Olga ook twee vrouwen zijn, of twee mannen.

 

’t Stuk speelt zich af in de schuur van de gebroeders Baakman. Harm de oudste, is aartslui en een uitvinder van niks. Hij is ook behoorlijk zuinig.  Daarom kiest hij ervoor ‘s winters in de schuur te wonen. Dan kan hij mooi op de houtkachel koken, want die brandt toch al. Zijn broer Leo, is ’n hardwerkende bouwvakker, die zich ’n beetje in de hoek laat drukken. Bij de broers komt van alles over de vloer. Van de getrouwde zuster Ans met haar alles behalve sympathieke vent Gerrit en hooghartige dochter Karin, tot de bemoeizuchtige buurvrouw Leida. Ook ’t fanatiek wandelende stel Oscar en Olga komt regelmatig. Job de huisvriend, is ook niet uit de schuur weg te slaan. Maar niet iedereen komt met de beste bedoelingen. Zeker als het blijkt dat er wat te halen valt. Zelfs de politie bemoeit er zich mee.  Als dat maar goed afloopt….  

Het blijspel speelt zich af in de schuur van de broers Baakman. Het is er erg rommelig. In het midden staat een oude potkachel, die op hout gestookt wordt. ( dit kun je simuleren door er een rode lamp in te laten branden) Er wordt ook op gekookt ( dit kun je doen door een inductie plaatje onder de ringen te bevestigen)

Er is een deur die naar het woonhuis gaat en de ander gaat naar de groentetuin. Er is ook een raampje. Het ziet er allemaal armetierig en smoezelig uit. Er hangt een waslijn, met ’n paar versleten vodden. ’n Stuk of wat oude stoelen en een oude tafel. Voor de rest veel oude troep. Gereedschap, planken, buizen, enz. In het kort ’n zootje.

Een blijspel in drie bedrijven. Avondvullend speelduur 90 tot 120 min. Bestelnummer A 3438 Vink Alkmaar.

Dit stuk is zeer geschikt voor een toneelgroep met veel jonge mensen. 6 vrouwen (vier jonge dames) en 4 mannen (een jonge man)

Er gebeurt altijd wat in de muzikale familie Derksen. Joris zorgt regelmatig voor opschudding met steeds 'n ander vriendinnetje. Waarom wil hij toch niet verder met Desi? 't Is toch zo'n aardig meisje vinden pa en ma. (Joris heeft daar een heel andere mening over.) Ze zit net als vader Derksen en Joris bij de muziek. Dan weet je wat je kunt verwachten, vindt pa en ma. Waarom moeten het toch altijd van die aparte verschijningen zijn. Of een die voordurend met haar iphone   zit te spelen? Waarom neemt hij geen voorbeeld aan Sandra, die al jaren met Dr. André Platvoet omgaat. Joris en André liggen niet bepaald op dezelfde golflengte. Wat moet Sandra toch met zo'n nerd. Joris en opa hebben dezelfde mening. Die vent valt in de familie behoorlijk uit de toon. Oma Lieftink is de stoorzender van het geheel. Wat kan dat mens zeuren. Er klinkt zo nu dan ook  een behoorlijke valse noot van opa zijn kant. Al met al 'n stuk met veel humor en rare verwikkelingen.

Kluchtig blijspel in drie bedrijven voor 7 dames, 6 heren (zonder dubbelrollen). Fig. mogelijk. Speelduur 90 - 120 min. Bestelnummer A 3379 Vink Alkmaar.

Wil je een keer wat anders dan een doorsnee huiskamerdecor, dan is "Bij de dokter" iets voor jullie. Het decor is verdeeld in twee gedeelten. Het ene gedeelte is de wachtkamer en het andere is de spreekkamer. Deze verdeling wordt extra benadrukt door de decorstukken en de wisselende belichting.

Een kluchtig blijspel in 3 bedrijven voor 5 dames, 5 heren en een hondje. Speelduur 90 - 120 min. Bestelnummer A 3339 Vink Alkmaar.

Waarom dubbel D? Nee hoor, het is niet wat je denkt. Dubbel D staat voor Derkje en Dorien. Het zijn een paar vrolijke, jolige zussen, die samen een bruin café runnen. Het café wordt bezocht door uitgesproken karakters.

Avondvullend blijspel voor 6 dames en 4 heren. Speelduur 90 - 120 min. Bestelnummer A 3292 Vink Alkmaar.

Het blijspel ''Als je voelt wat ik voel, dan zeg je niets meer'', speelt zich af in de eetkamer van het garagebedrijfje, annex benzinepomp. Moeder Sien, probeert er het beste van te maken,maar dat valt niet mee.